190 éve született Czetz JánosEgy falu dédelgető emlékezete

2012. június 9., szombat, Közélet

Idegen földben nyugvó, hazájáért elszántan küzdő szabadságharcos emléke előtt egész napos rendezvénysorozattal tisztelgett tegnap Gidófalva. A 190 éve született Czetz János mindössze 26 évesen lett a magyar honvédség legfiatalabb tábornoka az 1848-as szabadságharc idején. Sikeres katonai pályafutását szülőföldjén alapozta meg, előbb a kézdivásárhelyi katonanevelde növendéke volt, később pedig a bécsújhelyi katonai akadémián tanult. Ezt a tapasztalatát kamatoztatta a szabadságharc idején, s későbbi hazájában, Argentínában is.
 

  • A helybeli iskola furulyacsoportja. Albert Levente felvétele
    A helybeli iskola furulyacsoportja. Albert Levente felvétele

Czetz Jánost egy egész közösség emlékezete teszi ma is elevenné, a megemlékezések sora pedig száz évre nyúlik vissza – mondta ünnepi beszédében ifj. Berecki László helybeli református lelkész. Emlékeztetett: az 1910-es évek elején mikós diákok gyűjtötték össze egy márványtábla költségeit, melyet a községháza falán helyeztek el Czetz tiszteletére, s melyet 1943-ban, az országzászló felállításakor ismételten helyére kellett tenni, miután az impériumváltás után a román hatalom eltávolíttatta azt. 1994-ben emlékfüzetet adtak ki, s nem sokkal később megfogalmazódott emlékszoba kialakításának igénye, melyet végül 2004-ben avattak fel a budapesti Had­történeti Múzeum támogatásával. Ez az emlékszoba idén márciusban megújult.
Czetz Jánosban a népét, nemzetét szerető huszárszellem élt, s olyan generáció tagja volt, melyek csak ritkán alakulnak – hangsúlyozta beszédében a Gidófalván visszatérő vendégeként ismert Kedves Gyula hadtörténész. Mint mondta: széles körű műszaki és katonai ismeretei mellett Czetz másik érdeme, hogy tudását hazaszeretettel ötvözve szorgalmazta az édes anyanyelv, a magyar nyelv használatát a hadseregben. A világosi fegyverletételt követő emigráció után végül Argentína vált Czetz János új hazájává, ahol megalapította a nemzeti katonai akadémiát. Egy másik nemzet szolgálatában állva katonai műveltséget teremtőként, nevelőként vált híressé és elismertté – összegzett Kedves Gyula.
A gidófalvi vártemplomban tartott megemlékezést a sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus vegyes kar, a református egyházközség kórusa és a helyi általános iskola furulyacsoportjának műsora tette teljessé.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1689
szavazógép
2012-06-09: Közélet - :

Választásra buzdítanak

Közös levélben fordultak az erdélyi magyar egyházak vezetői a magyar választópolgárokhoz. Arra kérik őket, menjenek el szavazni, hiszen a magyar képviselőknek ott kell lenniük, ahol a romániai magyarságról döntenek.
2012-06-09: Közélet - Fekete Réka:

Kezdődik az érettségi

Működőképes a rendszer, az érettségi technikai próbáján a megyében nem voltak fennakadások, kezdődhet a megmérettetés. Hétfőtől szóbeli vizsgákat tartanak, július 2. és 6. között az írásbeliken bizonyíthatják tudásukat a diákok.